GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK - TENGERI HAJÓUTAK

MILYEN ÚTI OKMÁNYOK SZÜKSÉGESEK EGY HAJÓÚTHOZ?
A hajótársaságok minden esetben megkövetelik, hogy az utasok a hajóút végétől számított minimum 6 hónapig érvényes útlevéllel rendelkezzenek, ennek hiányában megtagadhatják a beszállást. Amennyiben a hajóút olyan ország kikötőjét érinti, amely vízumköteles, és az utasok részt vesznek a hajótársaság által szervezett kiránduláson, a vízumügyintézést a hajótársaság bonyolítja. Ha a hajó vízumköteles ország kikötőjéből indul, akkor az utasoknak előzetesen saját maguknak kell gondoskodniuk a vízumról.
Az Amerikai Egyesült Államokból induló és érkező hajóutak esetén az utazás elengedhetetlen feltétele a hazautazás napjától számított 6 hónapig érvényes biometrikus útlevél a beléptető pecsétek számára üres oldalakkal. A biometrikus, bordó útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba 90 napnál nem hosszabb időtartamra, de a beutazáshoz érvényes ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) engedéllyel kell rendelkezni, melyet az utazás megkezdése előtt interneten lehet megkérni. Bővebb tájékoztatást az OTP Travel Kft. irodáiban, vagy a http://hungarian.hungary.usembassy.gov/ weboldalon kaphat. A vízummentességi programban resztvevő országokból nem léphetnek be többé vízum nélkül az Egyesült Államokba azok az állampolgárok, akik 2011. március 11. után Iránba, Irakba, Szudánba, Libiába vagy Szíriába utaztak. A beutazási korlátozás ugyanakkor érvényes azokra, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek: a vízummentességi programban résztvevő ország állampolgárai, emellett iraki, iráni, szudáni vagy szíriai állampolgárok is. Nekik a szokásos vízumkérelmet kell benyújtaniuk az adott ország amerikai nagykövetségén vagy konzulátusán. Akiknek már van ESTA (internetes) vízumengedélyük, azoktól visszavonják, és egyedi elbírálás alapján döntenek a vízumaikról.

HOGYAN JUTOK EL A REPÜLŐTÉRRŐL A KIKÖTŐBE?
A hajótársaságok sok esetben biztosítanak kollektív, vagy privát transzfert a repülőterek es a kikötők között. Csoportos hajóútjaink ára minden esetben tartalmazza a transzfert a repülőtér és a kikötő között, egyéni hajóutak esetén a transzfert külön kell lefoglalni és kifizetni.

AUTÓVAL UTAZOM, TUDOK-E PARKOLNI A KIKÖTŐBEN?
Több kikötőben parkolási lehetőség is az utasok rendelkezésére áll. A parkolás költsége a személygépkocsik típusától és a hajóút hosszától függően kerül megállapításra. A parkolási igényt előre szükséges jelezni.

TUDOK-E KÉSZPÉNZZEL FIZETNI A HAJÓ FEDÉLZETÉN?
A hajók fedélzetén nincs készpénz-használat. Bejelentkezéskor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott dombornyomott bankkártyát (hitelkártyáját) vagy pénzletétet (kb. 300 – 500 USD vagy Euro) kérnek kabinonként, és ennek fejében kiadnak egy fedélzeti kártyát, amin a fogyasztások, fedélzeti vásárlások, a kötelező szervizdíj, valamint a fakultatív kirándulások díjai kerülnek rögzítésre.

MILYEN KABINTÍPUSOK FOGLALHATÓK?
Az utasok elhelyezése a tengerjáró hajókon belső (ablak nélküli), külső (ablakos) és balkonos kabinokban történik. A külső (ablakos) kabinokban történő elhelyezés általában magasabb részvételi díj ellenében lehetséges. A legtöbb hajó esetében magasabb részvételi díj fejében erkélyes kabinok, továbbá ablakos vagy erkélyes lakosztályok is foglalhatóak (hajók esetében a lakosztályok is egy légterűek). A kabinok és lakosztályok mérete – műszaki okokból – általában kisebb egy szállodai szoba vagy lakosztály méreténél. A kabinok alapfelszereltségéhez tartoznak az ágyak (egyes kabinokban akár falból kihajtható emeleti pótágyak is), a fürdőhelyiség (általában zuhanyzóval) wc-vel. A televízió nem minden hajó alapfelszereltségének része, de a legtöbb esetben megtalálható a kabinokban. A kabinokban található konnektorok 110/220 voltos áramot biztosítanak.

MILYEN ÉLMÉNYTÍPUSOK FOGLALHATÓK AZ MSC HAJÓTÁRSASÁGNÁL?

Az MSC hajótársaság útjai nem csupán az utazás és a felfedezés örömét adják. Az egyes kabintípusokhoz hozzárendelhető élménycsomagok lehetővé teszik, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelő szolgáltatásokban, kényeztető programokban és ellátásban részesüljön!
Csoportos hajóútjainkra bella és fantastica élménycsomagokkal foglalhatóak a kabinok, de igény estén van mód a magasabb, Wellness vagy Aurea eéménycsonagok lekérésére, felár ellenében.
Egyénileg utazó vendégeink számára a hajó szabad kapacitásának függvényében bármely élménycsomag választható.

Bella élménycsomag – komfort és szórakozás
A Bella élménycsomaghoz választható kabintípusok: belső kabin, ablakos kabin részleges kilátással, balkonos kabin. 
Szolgáltatások:
 • szállás a kiválasztott kabinkategóriában
 • étkezések a fedélzeten: büféétkezés limitált italfogyasztással a nap 20 órájában
 • fedélzeti szórakoztató programok és tevékenységek napközben
 • esti szórakoztató programok: Broadway-stílusú színházi show-k
 • fedélzeti sportok: a hajó felszereltségétől függően kosárlabda-és futópálya, úszómedence, felszerelt edzőterem panorámával
 • gyerekprogramok: belépés az MSC hajóinak gyerekklubjaiba, melyek kisgyermek kortól tinédzser korig nyújtanak szórakozást
 • személyre szabott kényelem: több nyelven beszélő személyzet a nap 24 órájában
 • ülőhely kiválasztási lehetőség a vacsoránál (a szabad kapacitás függvényében – csoportos hajóutaknál nem lehetséges)
 • MSC klubkártya pontgyűjtési lehetőség

Fantastica élménycsomag - kényelem magas fokon
A Fantastica élménycsomaghoz választható kabintípusok: belső kabin, ablakos kabin, „super” családi kabin, balkonos kabin, lakosztály. 
A Fantastica élménycsomag a Bella élménycsomagon felül az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
 • szállás a kiválasztott kabinkategóriában a felsőbb szinteken, kedvezőbb fekvéssel
 • elsődleges helyválasztás vacsoránál
 • 24 órás szobaszerviz ingyenes kabinba szállítással
 • kontinentális reggeli a kabinban (ingyenes reggelivel és kabinba szállítással)
 • 50%-os kedvezmény a fitnesz foglalkozások (pl. jóga) és a személyi tréner árából
 • egybenyitható „super” családi kabin lehetőség (a szabad kapacitás függvényében)
 • különleges oktató és rekreációs programlehetőségek a gyerekek számára (a programok hajónként eltérhetnek és a szabad kapacitás függvényében lehetségesek)

Aurea élménycsomag - az All Inclusive kényeztetés
Az Aurea élménycsomaghoz választható kabintípusok:  balkonos kabin, lakosztály. 
Az Aurea élménycsomag a Fantastica élménycsomagon felül az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
 • elhelyezés a felsőbb szinteken lévő Superior tengerre néző kabinokban
 • Easy italcsomag, korlátlan italfogyasztás max. EUR 6 vagy USD 5 /ital értékig
 • vacsora a büféétteremben elkülönített részen rugalmas étkezési időponttal
 • elsőbbségi beszállás
 • Spa-csomag: üdvözlő koktél, személyenként egy masszázs, fürdőköntös, papucs és szépségápolási termékek bekészítése a kabinba
 • belépés a termál részlegre (csak felnőtteknek)
 • hozzáférés a privát napozóteraszhoz (csak felnőtteknek)


MILYEN ELLÁTÁST NYÚJTANAK A HAJÓK AZ ÚT SORÁN? AZ ITALFOGYASZTÁSÉRT KÜLÖN KELL FIZETNI?
A részvételi díjban szereplő teljes ellátás napi háromszori főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora) és további kisebb étkezéseket (szendvicsek, snack) jelent. A nap 24 órájában jég, hideg és forró víz, amerikai kávé (koffeinmentes is), valamint tea áll a vendégek rendelkezésére. Felár ellenében különböző típusú italcsomagok foglalhatók alkoholos és alkoholmentes italválasztékkal.

MILYEN ELLÁTÁST NYÚJT AZ MSC HAJÓTÁRSASÁG AZ ÚT SORÁN?
Az MSC hajótársaság útjain az árban szereplő teljes ellátás napi háromszori főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora), és általában további két kisebb étkezést jelent (italok nélkül). Az étkezések lehetnek ültetéses vagy svédasztalos rendszerűek. A vacsorák alkalmával kérjük a hajótársaság által előírt öltözködési szabályok (férfiaknak ing, nyakkendő, zakó vagy öltöny; hölgyeknek kosztüm vagy kisestélyi ruha viselete) betartását. A vacsorák időpontjára vonatkozóan – a rendelkezésre álló helyek függvényében – kérheti a korábbi vagy a későbbi vacsorára vonatkozó ültetést. Az étkezések hajóktól és kikötési helyszínektől függően változhatnak. Kérjük az előírt étkezési időpontok pontos betartását. Az első vacsora alkalmával az éttermi személyzet – fedélzeti kártyája felmutatásával, kabinszáma megadásával – az Ön számára fenntartott helyre kíséri Önt. Az éttermekben a dohányzás nem megengedett.

MŰKÖDNEK-E A MOBILTELEFONOK ÉS VAN-E WI-FI A FEDÉLZETEN?
A nyílt tengeren a hajók a saját műholdas telekommunikációs rendszerüket használják, így a telefonhívások, üzenetek és internetcsatlakozási díjak is jóval magasabbak. A kikötőkben és a kirándulások során az adott országok díjszabásai a mérvadók. A fedélzeten WiFi csatlakozási lehetőség is biztosított, mely igénybe vehető a kabinokban és az internetkávézóban is. Ennek díját a fedélzeti kártyára terhelik. A fedélzeten – főleg a nyílt vízen - a mobilkészülékek nem mindig tudnak helyi hálózathoz csatlakozni. Hívást a kabinokban lévő telefonkészülékekről is lehet kezdeményezni, térítés ellenében.

TARTALMAZZA-E A BIZTOSÍTÁSOKAT AZ ÁR, VAGY KÜLÖN KELL AZOKAT MEGKÖTNI?
A szervezett, csoportos hajóutaknál a részvételi díj nem tartalmaz   baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást, valamint útlemondási biztosítást.
Útlemondási biztosítás megkötését javasoljuk, mely a részvételi díj 2 %-a; Groupama Garancia betegség-, baleset- és poggyászbiztosítással egyidejűleg kötve az útlemondási biztosítás a részvételi díj 1,5 %-a. Útlemondási biztosítás kizárólag a hajóút lefoglalásakor köthető.
Javasoljuk, hogy érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás birtokában vegyenek részt mind az egyéni, mind a csoportos hajóutazáson.

AJÁNLOTTAK-E A TENGERI HAJÓUTAK GYEREKEK SZÁMÁRA?
Az MSC Cruises, a Carnival Cruise Lines, a Pullmantur Cruises és a Disney Cruise Line családbarát flottával rendelkezik. A gyermekek számára kiemelt kedvezményeket nyújtanak, és számtalan programmal szórakoztatják őket.

HOGYAN INDULNAK A SZÁRAZFÖLDI FAKULTATÍV KIRÁNDULÁSOK, ILLETVE VAN-E MÓD EGYÉNI PROGRAMOKRA A PARTON?
A hajó a hajóút legtöbb állomásán kikötőkben köt ki, de előfordulhat, hogy a helyi viszonyokból vagy a hajótársaság döntéséből adódóan a hajó a part közelében lehorgonyoz és kisebb hajókkal, csónakokkal szállítják partra az utasokat. A kirándulások az időjárás függvényében indulnak, megvalósulásukért és az ebből adódó programváltozásokért a hajótársaság és az OTP Travel Kft. felelősséget nem vállal. A hajótársaság – a helyi költségek esetleges módosulása vagy váratlan események esetén - fenntartja a jogot a kirándulások árának és programjának módosítására.
 
 • Csoportos hajóútnál a meghirdetett fakultatív programokon történő részvétel nem kötelező. Amennyiben minimum 10 fő jelentkezik, a programot a csoporttal utazó magyar idegenvezető kíséri. Az előre befizetett és megrendelt csoportos fakultatív programoknál a hajón történő átjelentkezésre nincs lehetőség. A hajón más programot is meghirdetnek a hajótársaság szervezésében, azokra a helyszínen lehet jelentkezni és helyi (angolul beszélő) idegenvezető kíséretében lehet részt venni. 
 • Egyéni hajóutak esetében fakultatív programra nem csak előzetesen, de a hajón is lehet jelentkezni, ebben az esetben az idegenvezetés idegen (angol, német, olasz stb.) nyelven történik. A kirándulásokon való részvétel nem kötelező, a parton egyénileg is felfedezhetők a látnivalók, azonban a megadott indulásra visszaérni mindenkinek a saját felelőssége, mert a hajó nem várja meg a késve érkezőket.
  A fakultatív programok és kirándulások átlagos fizikai állapotot és erőnlétet igényelnek, tartalmazhatnak hosszabb sétát, gyaloglást is.

VAN-E OLYAN HAJÓÚT, AHOL MAGYAR IDEGENVEZETŐ BIZTOSÍTOTT?
Az OTP Travel csoportos hajóutjait a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről kíséri magyar idegenvezető, aki egészen a hazautazás napjáig az utasok rendelkezésére áll, valamint a hajótársaság által szervezett fakultatív programokon tolmácsolja a helyi idegenvezetők által idegen nyelven elmondottakat.

HONNAN TUDOM MEG, HOGY MILYEN ESETLEGES KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK ÉS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK VONATKOZNAK AZ EGYES HAJÓUTAKRA?
A hajóutak során érintett kikötési helyszínekkel kapcsolatos kötelező védőoltásokról az egyes hajóutak leírása szolgál információval, az esetlegesen javasolt védőoltásokról és veszélyforrásokról a www.utazaselott.hu  es a www.oltokozpont.hu honlapok nyújtanak részletes tájékoztatást. További egészségügyi információkkal a háziorvosok is szolgálhatnak. Bármilyen tartósan fennálló egészségügyi problémáról meg az utazást megelőzően, jelentkezéskor értesíteni szükséges irodánkat, mivel tájékoztatni kell az érintett hajótársaságot, aki (akár idegen nyelvű) orvosi igazolást kérhet az utasok utazásra alkalmasságának igazolása céljából.

GYERMEKET VÁROK, BIZTONSÁGOS-E SZÁMOMRA EGY TENGERI HAJÓÚT? JAVASOLT-E CSECSEMŐVEL AZ UTAZÁS?
Az anya és gyermeke egészsége érdekében a legtöbb hajótársaság a hajóút végére a várandósság 24. hetét elérő, vagy a várandósság későbbi szakaszában lévő kismamáknak nem engedélyezi a hajóúton való részvételt. Ugyanakkor a várandósság korábbi szakaszában lévő kismamáknak is rendelkezniük kell a hajóútra való alkalmasságot bizonyító angol nyelvű orvosi igazolással, mely igazolja az anya és a magzat jó egészségi állapotát, a szülés várható időpontját, valamint a hajóútra való egészségügyi alkalmasságot. Várandós anyukák csak saját felelősségre vehetnek részt a hajóúton. Újszülöttekkel, csecsemőkkel az utazás nem javasolt.

VAN –E ORVOSI ELLÁTÁS A FEDÉLZETEN?
A hajón, a kijelölt orvosi rendelőben orvosi ügyeletet biztosítanak (járó beteg rendelés, idegen nyelven). A hajóorvos általános orvos; szakorvosi rendelésre vagy műtéti beavatkozásokra nem jogosult, ezek a hajón nem lehetségesek. Az orvosi vizsgálat vagy konzultáció helyszíni térítés fejében történik, amelyről számlát kell kérni, melyet hazaérkezés után lehet benyújtani az illetékes biztosítótársaságnak. A rendszeresen gyógyszert szedő utasok saját felelőssége, hogy az utazás időtartamára elegendő, megfelelő mennyiségű orvossággal rendelkezzenek. A hajótársaság és az OTP Travel nem vállal felelősséget ezek hiányáért, a hajóorvos az orvosságokat pótolni nem tudja. Továbbá, mint minden utazásnál, egy hajóútra is javasolt úti patika összeállítása a szükséges gyógyszerekkel, különösképpen a gyerekekkel utazóknak (fájdalom- és lázcsillapító, hasmenés elleni gyógyszer, torokfájás, megfázás elleni gyógyszer, kézfertőtlenítő, nedves törlőkendő stb.). Utazás előtt kérje háziorvosa tanácsát!

MI AZ A KIKÖTŐI ILLETÉK ÉS SZERVIZDÍJ ÉS MIKOR KELL KIFIZETNI?
A kikötői illetéket a hajótársaság a részvételi díjon felül az egyes helyszíneken fizetendő kikötési díjak fedezésére, míg a kötelező szervizdíjat a személyzet számára szedi. Csoportos hajóutak esetében a kikötői illeték befizetése a részvételi díj befizetésével együtt és azzal egy időben történik, a kötelező szervízdíj fizetése a helyszínen történik.
Egyéni hajóutak foglalásakor a szervízdíjat lehetséges az utazást megelőzően és a fedélzeten is fizetni. Helyszíni fizetés esetén a fedélzeti kártyára terhelik a megfelelő összeget. Az egyes hajóutaknál fizetendő kikötői díj es szervizdíj mértéke a programfüzetben a részvételi díj mellett van feltüntetve.

LEHET-E DOHÁNYOZNI A HAJÓKON?
A fedélzeten dohányozni csak az arra kijelölt helyeken – többnyire a fedélzet nyitott részein – szabad. A kabinokban, balkonokon, éttermekben es bárokban, továbbá a hajó egyéb fedett közös helyiségeiben tilos.

MILYEN NYELVEN TÖRTÉNIK A HAJÓKON AZ UTASOKKAL VALÓ KOMMUNIKÁLÁS?
A hajóút során a szóbeli es írásbeli tájékoztatás, valamint a fakultatív parti kirándulások idegen nyelven (főként angolul, németül, olaszul) zajlanak.

MILYEN SZERZŐDÉS ÉRVÉNYES HAJÓÚT FOGLALÁSA ESETÉN?
A hajóutakra az OTP Travel által szervezett külföldi utazások általános szerződési feltételei érvényesek, amely megtalálható a programfüzet végén. Az ASZF hajóúttól függően kiegészül a hajótársaság kondícióival. Részletes tájékoztatással a jelentkezéskor, az OTP Travel munkatársai szolgálnak.

VAN-E A HAJÓTÁRSASÁGOKNÁL TÖRZSUTAS PROGRAM?
Minden hajótársaság saját törzsutas programmal rendelkezik. A tagoknak bizonyos szintek elérését követően számos kedvezmény áll rendelkezésére a fedélzeten és néhány esetben a nem akciós utazások részvételi díjaiból is kedvezmény illeti meg őket. Az akciós és csoportos hajóutak árából a hajótársaságok törzsutas kedvezménye nem alkalmazható.

SZÜKSÉGES-E AMERIKAI VÍZUM/ESTA KIVÁLTÁSA, HA A HAJÓÚT AMERIKÁBÓL, VAGY KARIBI ORSZÁGBÓL INDUL?
Az Amerikai Egyesült Államokból és Puerto Ricóból induló és érkező hajóutak esetén az utazás elengedhetetlen feltétele a hazautazás napjától számított 6 hónapig érvényes biometrikus, útlevél a beléptető pecsétek számára üres oldalakkal. Biometrikus, bordó útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba 90 napnál nem hosszabb időtartamra, de a beutazáshoz érvényes ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) engedéllyel kell rendelkezni, melyet az utazás megkezdése előtt Interneten lehet megkérni.
Bővebb tájékoztatást az OTP Travel Kft. irodáiban, vagy a http://hungarian.hungary.usembassy.gov/ weboldalon kaphat.


MILYEN RUHÁT ÉRDEMES MAGUNKKAL VINNI, SZÜKSÉG LESZ-E ELEGÁNS ÖLTÖZÉKRE IS, PÉLDÁUL A VACSORÁK ALATT?

A hajóút során hétköznapi viselet javasolt. Az hajóút során kb. két alkalommal, a kapitányi- és a gála vacsorák idején elegáns öltözék elvárt (hölgyeknek alkalomhoz illő, ruha férfiaknak szövetnadrág, hosszú ujjú ing, zakó). A többi vacsora alkalmával a férfiaknak hosszú nadrág és ing az előírás. A gálavacsorák előtti napon a hajótársaság hírlevél formájában tájékoztatja az utasokat az elvárt öltözetről.

MELYEK A HAJÓK INGYENESEN IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSAI?
A hajók fedélzetén a legtöbb szolgáltatás, program ingyenes. Akadnak azonban olyan speciális szolgáltatások, melyekért fizetni kell. Ilyenek például: italfogyasztás, fodrász, szépségszalon, szauna, szolárium, masszázs, mosoda, vasalás, fotószolgáltatás, postai szolgáltatás, kaszinó.