Mediterrán szigetnézőben - Málta

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa
Csokorba gyűjtöttük Málta legfontosabb látnivalóit, melyekkel megismerhetjük a sziget izgalmas történetét.

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Szicíliától délre, a Földközi-tenger mélykék vizei által körülvett máltai szigetek, Málta, Gozo és Comino lenyűgöző örökséggel rendelkeznek. Mivel közel vannak Tunéziához, határozott észak-afrikai hatás érezhető az országban, a máltai nyelv pedig az arab és az olasz keverékéből származik. Az itt élők kiemelkedően büszkék a legendás Máltai Lovagrendre, akik harcoltak a törökök ellen, és akik elindították a keresztes hadjáratokat. Csokorba gyűjtöttük Málta legfontosabb látnivalóit, melyekkel belekóstolhatunk a helyi mindennapok pezsgésébe és megismerhetjük Málta izgalmas történetét.

Valletta – Málta elegáns fővárosa

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Valletta stratégiai szempontból fontos tengeri kikötő, a Máltai Köztársaság fővárosa. Az egész város a Máltai Lovagok nagyságáról tanúskodik, azokról az európai nemesekről, akik 1530-ban a spanyol királytól kapták a máltai szigeteket. A lovagok arisztokrata rangjukhoz méltó, más nagy európai fővárosokkal egyenrangú fővárost hoztak létre. Valletta szabályos rácsos alaprajza és rendezett közterei a lovagok XVI. századi logikus várostervezéséről árulkodnak. A turisták könnyen eligazodhatnak ebben a kis városban, amelyet két kikötő határol: a Grand Harbor és a Marsamxett Harbor. A város szíve a Szent János székesegyház, egy XVI. századi templom, amelyet a különböző országokból, például Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból származó lovagrendek építettek. A látogatókat teljesen lenyűgözi az épület pazar belső terének aranyozott díszítése. A közelben található a hatalmas Grand Master's Palace, amely egykor a máltai lovagok rezidenciája volt. Ez a palota pompás festményekkel, valamint egy fegyvertárral büszkélkedhet, amelyek a lovagok katonai győzelmeinek történetét mesélik el.

Gozo csodálatos szigete

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Gozo szigete a legidillibb úti cél a máltai szigetek közül. Csendes városaival és érintetlen strandjaival ez a kis sziget tökéletes hely egy egynapos kiránduláshoz, de akár egyhetes pihentető nyaraláshoz is. Bár Gozo kevésbé fejlett, mint Málta, a sziget rengeteg kulturális látnivalóval rendelkezik: egy erődített középkori várossal, Victoriával; egy nyüzsgő tengerparti üdülőhellyel, Marsalfornnal; és a máltai szigetek legfontosabb régészeti lelőhelyével, a Ggantija templomokkal, amelyek történelme körülbelül i. e. 3500-ra nyúlik vissza. Az ide érkező látogatók élvezhetik a sziget különleges hangulatát, amely kellemes visszavonulást jelent a modern világtól. Kis gazdaságok sokasága borítja a dombokat és völgyeket. A hegyoldalak védett strandokhoz és régi halászkikötőkhöz vezetnek. A Ramla-öböl egyik kedvenc strandja a széles, homokos parttal és a szelíd, biztonságos úszásra alkalmas vízzel csábít, míg a hegytetőkön hagyományos kis falvak találhatók. Gozo szigete mindössze egy rövid kompútra van Máltától, így akár egy napos kirándulással is könnyen elérhető.

Mdina dombtetőn fekvő középkori városa

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Mdina az UNESCO világörökségi listáján szereplő, varázslatos középkori város, melynek gazdag történelmi múltja van. A városba érkezőknek a monumentális főkapun kell áthaladniuk, mellyel mintha visszasétálnának az időben. A város hatalmas, ősi bástyáin belül az autómentes utcák és a gyönyörű, régi homokkő épületek elragadó világa tárul elénk. Mdina legfontosabb műemléke a Szent Pál-társszékesegyház, egy pompás barokk épület, amelyet Lorenzo Gafa máltai építész tervezett. A gazdagon díszített szentélyben pompás kupola, márványoszlopok, aranyozott részletek és pompás mennyezetfestmények találhatók. A katedrálisban található egy értékes XII. századi Madonna-ikon és az ünnepelt máltai festő, Mattia Preti híres műalkotásai. Ahhoz, hogy a turisták megérezzék Mdina egykori dicsőségét, érdemes meglátogatni a történelmi palotákat. A Palazzo Vilhena egy XVIII századi magisztrátusi palota, amely ma Málta Természettudományi Múzeumának ad otthont. A Palazzo Falson Történelmi Házmúzeum pedig egy eredeti stílusban berendezett, hiteles középkori palotát mutat be. A Palazzo Falsonban gyönyörű művészeti tárgyakat, régiségeket és keleti szőnyegeket, valamint egy ősi pénzérmékből álló gyűjteményt is megtekinthetünk.

Rabat történelmi nevezetességei

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Mdina bástyáin kívül található a szomszédos Rabat városa. A turisták egy nap alatt mindkét várost felfedezhetik; Mdinát és Rabatot sokszor egyetlen egységes városrésznek tekintik. Máltai nyelven a "Rabat" szó "külvárost" jelent. Rabat kevésbé turistás és modernebb, mint Mdina, de vannak említésre méltó történelmi látnivalók. Az egyik rejtett gyöngyszeme a Casa Bernard, egy nagyszerű 16. századi ház, amely egy francia származású máltai nemesi családé volt. Bár a Casa Bernard még mindig magánrezidencia, a nagyközönség számára is nyitva áll, és vezetett túrákon látogatható. A római villa régészeti lelőhelye a világ legszebb, i. e. I. századból származó római mozaikokkal büszkélkedhet. Málta keresztény örökségéhez kötődő egyik legfontosabb nevezetessége is a városhoz köthető. A XVII. századi Szent Pál-templom a Szent Pál-barlang felett áll, ahol a legenda szerint a szent máltai tartózkodása alatt menedéket talált. A templom mellett a Wignacourt Múzeumban a pun-római kori leletek kiterjedt gyűjteménye látható.

Hal Saflieni Hypogeum

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel A máltai megalitikus templomok legrejtélyesebb építménye az a háromszintes sírtemplom, mely Paola településének közelében található. A bonyolult szerkezetű labirintus kultikus- és temetkezőhely volt, helyiségeiben 6-7000 ember csontjait fedezték fel a tudósok. Az UNESCO világörökségének részévé nyilvánították egyedülálló felépítése miatt. A több mint húsz teremből álló barlangláncolat három szintből áll. A falakon található őskori falfestmények mikroklímáját óvni kell, így látogatása szigorú szabályok mellett lehetséges csak. A különleges helyen naponta mindössze nyolc vezetett túra indul, így érdemes előre lefoglalni jegyünket, ha biztosítani szeretnénk részvételünket.

A Kék barlang

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel A Kék barlangot egy kanyargós úton közelíthetjük meg egy sziklán, magasan a Földközi-tenger felett vagy szervezett hajókirándulással. Az itt található lenyűgöző tengerparti táj és a mészkőbarlangok különlegesen nyugodt atmoszférát teremtenek. A barlang vize lélegzetelállító kék színben ragyog a napsütésben. A mitológia szerint a Kék barlang a szirének - tengeri nimfák - otthona volt, akik bájaikkal elbűvölték a tengerészeket.

Csoportos ajánlataink