Mykonos - a szelek szigete

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa
Mykonos a „szelek szigete” ahol szinte mindig lágy szellő simogatja az ember bőrét.

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel A görög mitológia szerint Mykonos szigetét Apollo unokájáról nevezték el. Szintén a görög mondákhoz köthető egy másik legenda, mely szerint Mykonos akkor jött létre, amikor Herkules legyőzte az Óriásokat, akiknek leigázott testéből formálódtak a sziget sziklái. Bármelyik verzióban hiszünk a „szelek szigetének” is nevezett földdarabkán szinte mindig lágy szellő simogatja az ember bőrét, ezáltal ideális klímát biztosítva a pihenéshez. A sziget híres lakója Peter, a rózsaszín pelikán, aki rendszeresen felbukkan az éttermek és a kikötő környékén, így érdemes nyitva tartani a szemünket, hátha egy igazi sztárral futunk össze a varázslatos utcákon.

Mykonos szélmalmai

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Az első látvány, ami Mykonos kikötőjébe behajózva elénk tárul a hét fehér szélmalomból álló sor, amely egy kis sziklafokon áll. Ezeket valószínűleg a velenceiek építették még a XVI. században, és azért állnak északi irányban, hogy az uralkodó szelet felfogják. A kikötőhöz közel építették őket, melynek praktikus oka van, a hajóról kirakott gabonát így nem kellett túl messzire szállítani ahhoz, hogy megőröljék azt. A malmok napjainkra az egész sziget szimbólumává váltak, és az Alefkandra negyedtől délnyugatra, egy egyszerű sétával elérhetők.

A Matogianni utca

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Mykonos egy varázslatos kisváros is, ahol a fehérre meszelt szűk utcácskák és színes ajtók fotóért kiáltanak. Mykonost gyakran csak „chorának” hívják, mely a görög város szót jelöli. A városka nem túl nagy, így viszonylag gyorsan körbesétálható. Valójában azonban egy kész útvesztő sok egyforma utcácskájával, mely állítólag a kalózok megtévesztésére szolgált egykoron. A sok zsákutcával és egymásba vezető kis utcával könnyebben védekeztek a hódítók ellen. Legismertebb utcája a Matogianni utca, mely az egyik legtöbbet fotózott része a településnek.

Panagia Paraportiani

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Paraportiani temploma az egyik leghíresebb és legtöbbször megörökített templom egész Görögországban. A Kastro negyed bejáratánál fekszik és tulajdonképpen öt egymásra épült templomból áll az épület. Ikonikus kinézete és festői elhelyezkedése miatt méltán népszerű fotó téma.

Little Venice

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel A kis Velenceként emlegetett városrész egy sor tradicionális halászházat jelöl, melyeket a kereskedők a XVIII. században használtak. Néhány közülük napjainkra kávézóvá és étteremmé alakult át, ahonnan csodálatos naplemente tárul elénk.

Delos

A Perzsa-öböl 5 kihagyhatatlan városa - OTP Travel Delos aprócska szigete mindössze egy ugrásra van Mykonostól, az UNESCO világörökség részének számít. A sziget egymást érik a régészeti lelőhelyek, több mint 5000 éves kőépítményeket találtak itt. A görög mitológia szerint Apollo és Artemis születési helye ez a csodálatos lakatlan sziget, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánkra tűzni és egy fél napos kirándulással megcsodálni a történelemmel átitatott földdarabot.

Csoportos ajánlataink