Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő!

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő!
Szerencsére Róma és Nápoly esetében nyugodtan szerethetjük egyszerre mindkettőt.
 

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő! - OTP Travel Róma történelmi és vallási jelentőségével nehéz versenyre kelni, hiszen a város egy élő múzeum, tele ikonikus nevezetességekkel és történelmi épületekkel. S bár utcái és házfalai között több ezer év tudása és történelme lapul, ennek ellenére egy vibráló, nyüzsgő, sokszor kaotikus város, melyben az emberek szívből, szenvedéllyel élnek.
 

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő! - OTP Travel Ezzel szemben Nápoly két részre szakad, a fény és az árnyék városaként. A nápolyi pizza és a „la dolce vita” életérzés a dél sötétebb oldalával, a maffia világával keveredik. Nápoly az egyik legautentikusabb utazási desztinációnak számít, Dél-Olaszország ékköveként.

Poliamor városnézés

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő! - OTP Travel Szerencsére Róma és Nápoly esetében nem kell letennünk a voksunkat egyik mellett sem, nyugodtan szerethetjük egyszerre mindkettőt. Rómában a látnivalók sora egy hosszú hétvégét is megtölt, érdemes korán kelni és a legnépszerűbb helyekre – mint a Sixtus-kápolna vagy Colosseum – elsők között érkezni. A legideálisabb tavasszal és ősszel felfedezni Olaszország fővárosát, ha nem szeretjük a perzselő meleget, azonban Róma gasztronómiai fellegvára a Trastevere-negyed frissítő felüdüléssel csalogat minden évszakban.

 

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő! - OTP Travel Olaszország remek vasúti közlekedésének hála akár össze is köthető a két város meglátogatása, mindössze két óra alatt száguldhatunk át az olasz csizmán Rómából Nápolyba. A város nevezetességei mellett olyan lenyűgöző régészeti helyeket is tartogat a környék, mint Pompei és Herkuláneum, illetve vadregényes tájakból sincs hiány, hiszen a Vezúv is csak karnyújtásnyira tornyosul.

A nagy pizza teszt - római vs nápolyi

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő! - OTP Travel Amikor olasz pizzáról beszélünk mindenkinek megvan a saját véleménye. Van, aki a vékony tésztásat, ropogósat, mások épp a magasabb tésztájút szeretik. Ahány ház annyi szokás, főleg Olaszországon belül, azonban a nápolyi és a római pizza változata között számos eltérés van, melyet mi magunk is tesztelhetünk és eldönthetjük, melyiket szeretjük jobban. Már az ókorban az egyiptomiaknál, rómaiaknál is léteztek laposkenyerek, melyet sokan a pizza ősének tartanak. Annyi bizonyos, hogy az első olyan dokumentum, amelyben a „pizza” szó szerepel a Latina tartománybeli Gaetában jegyzik 997-ben, mely éppen félúton van Róma ás Nápoly között. A XVI. században Bendetto Di Falco feljegyzései alapján a nápolyi dialektusban a focaccia-t hívták pizzának, de hogy a modernebb kori, paradicsommal megbolondított verziója Rómában vagy Nápolyban született meg előbb, az rejtély.

 

Róma vs Nápoly: észak vagy dél? Mindkettő! - OTP Travel A legfőbb különbség tésztájukban van, míg a római verzió vékony és ropogós, a nápolyi vastagabb és puhább tésztájú. A római pizza lassú sütést igényel, míg a nápolyinak elég 50-90 másodperc egy fatüzelésű kemencében. Végül pedig tálalásukban is különböznek, míg a rómait utcai ételként szeletben adják, a nápolyit egy speciális csomagolópapírral négyfelé hajtogatják és portfoglio néven emlegetik.

Csoportos ajánlataink