Kréta kilenc csodája

Kréta kilenc csodája | Görögország - OTP Travel Utazási Iroda
A városnézés, a napozás és a gasztronómiai kalandok mellett számtalan lehetőség adódik még Kréta szigetén, hogy jól érezzük magunkat.
Összeállításunkból megismerheti Kréta kevésbé ismert arcát, illetve bemutatunk néhány dolgot abból, amit ez a csodálatos görög sziget a szokásos élmények mellett kínál

1. Krétai parti

Nem szabad kihagyni az esti bulit Heraklion vendéglátóhelyeinek egyikén, ahol hagyományos ételek, raki és élőzene kíséretében hajnalig tart a parti. Ilyenkor a zenészek a színpadra csábítják a vendégeket, és hamarosan mindenki egy nagy, boldog fieszta részese lesz. Az autentikus krétai fiesztából a heraklioni Palaiino-ban vagy az Idiomelo-ban kaphatunk ízelítőt.

2. Raki-ünnep

Ha Kréta, akkor raki (más néven tsikoudia). A krétai szőlőből készült erős helyi szeszesital megtalálható a sziget minden pontján. Októberben és novemberben a gazdák a lepárlást egy hatalmas krétai ünneppé varázsolják, ez a rakokazanemata, amely hagyományos zenével és ízletes meze-ételek kíséretében telik. Érdemes belekóstolni a hangulatba (is).

3. Séta a Spinalonga környékén

Mindenképpen érdemes meglátogatni Spinalongát, a gyönyörű szigetet és az egykori velencei erődöt, amely több mint 50 évig lepratelepként szolgált. Az Elounda-öbölben található Spinalonga a XX. század elején-közepén a súlyos kórban szenvedő emberek karanténja volt. A nyári időszakban vezetett túrákon ismerkedhetünk meg Spinalonga sötét múltjával és Kréta történelmének egyik legnehezebb fejezetével.

4. Strandolás egy trópusi pálmaliget árnyékában

Szitia városától mintegy 20 km-re keletre fekszik Vai, a csodálatos, fehér homokos, türkizkék vizű, pálmafákkal övezett strand. Az 5000 krétai pálmafával (Phoenix theophrasti) büszkélkedő, széles völgyben elterülő Vai alkotja Európa legnagyobb pálmaligetét. Itt különösen nagy élmény egyet csobbanni.

5. Krétai kések

A kések a krétai büszkeség szimbólumai, amelyek szorosan összefonódnak a sziget gazdag kulturális örökségével. Ma már kevés krétai gyakorolja a késkészítés régi mesterségét. Mihalis Pahticos az egyikük, akinek műhelyében (Chania, Sifaka 14) betekintést nyerhetünk a késkészítés hagyományos eljárásaiba.

6. Görögország legnagyobb medencéi

A CretAquarium egy mesterséges tengeri univerzum, ahol a látogatók 200 különböző mediterrán faj 2000 tengeri egyedét csodálhatják meg. 60 medencéjében, 1,7 millió liter tengervízben különleges élőlények élnek, a tengeri teknősöktől a hatalmas cápákig. A CretAquarium-ban bepillantást nyerhetünk a Földközi-tenger lenyűgöző biológiai sokféleségébe.

7. Vegyen részt egy alternatív tengerparti fesztiválon

Egy dél-krétai tengerparti falu egykor a hippimozgalom egyik epicentruma volt. A 60-as években a hippik és a turisták Matala falu barlangjaiban gyűltek össze, ahol heteket, hónapokat, sőt némelyikük éveket töltött el, és zenével, halászattal, festéssel és meditációval ütötték el az idejüket. Ennek apropóján manapság minden nyáron megrendezik a Matala Beach Fesztivált, ahol előadásokat és művészeti bemutatókat tartanak, miközben mindenkit arra invitálnak, hogy ha csak rövid időre is, de a tengerparton tapasztalja meg a hippik 60 évvel ezelőtti szabadságát.

8. Kézműves kalandok

A görög mitológiában Verekinthosz hegyén, mitikus lények tanították mesterségekre az embereket; kohászatra, a fazekasságra és üvegművességre. Ma ez a hely Chaniában egy művésztelep, amelyet kézművesek közössége működtet. Kapcsolódjunk be az egyik tanfolyamukba, legyen szó szobrászattól, fazekasságról vagy éppen famegmunkálásról. Az élmény maradandó lesz. 

9. Túra a Samariá-szurdokban

Samariá Kréta leghíresebb szurdoka, fenséges morfológiája a sziget legmeghökkentőbb látnivalójává teszi. A 16 km-es túra megéri a fáradságot, a lenyűgöző kilátás mellett olyan őshonos állatfajokat is megfigyelhetünk, mint a kri-kri kecskék vagy a krétai vadmacskák. A szurdok a legszűkebb pontján mindössze 3 méter széles, míg az azt övező sziklák 300 méter magasak.
Csoportos ajánlataink