Mykonos finomságai

Mykonos finomságai
A Földközi-tenger vidékén általában a tenger gyümölcseinek előnyeit használják ki az ott lakók.

Meglepő módon a helyiek által kedvelt leghagyományosabb görög receptek közül sok valójában hús alapú. A görög konyha nagy múltra tekint vissza, és a sajt, az olívaolaj és a friss zöldségek kiemelt szerepet kapnak benne.

Kremidopita

A kremidopita (hagymás pite) egyike a húsvéthoz kapcsolódó számos mikónosi finomságnak. Bár a pite hagymát tartalmaz, a hagyma csípősségét krémes tirovolia sajttal ellensúlyozzák. A receptben kapor és különböző vadon termő fűszerek is szerepelnek. Görögország más régióitól eltérően a töltelék köré csak 2 vastag filo tésztalapot tekernek. Ez a ropogós külső a belső krémes állag kellemes kontrasztját eredményezi.

Kopanisti

Az eredeti mykonosi kopanisti egy finom sajt, amely felveszi a versenyt a legjobb európai sajtokkal. Sokan úgy is emlegetik, hogy a "görög Roquefort". Vastag és krémes, kenhető állagú, borsos és intenzív ízű, sárgás-rózsaszínes színű. Juhtejből vagy juh- és kecsketej keverékéből készül, és összesen körülbelül 4 hónapig tart az előállítása. Általában asztali sajtként, önállóan előételként, kenyérre kenve vagy mostra-körettel tálalják. A kopanisti a gyártástól számítva akár egy évig is eltartható.

Amygdalota

Az amygdalota hagyományos édesség, jellegzetes rózsaaromával és mandulaízzel. Mykonoson a kourabiedeshez (vajas sütemény) hasonlóan hosszúkás formára formázzák. A többi Kiklád-szigetekkel ellentétben itt sütik. A külseje kissé kemény, a belseje pedig puha. Viszonylag egészséges édességnek számítanak, mivel mandulaolajat tartalmaznak, amelynek számos egészségügyi előnye van. Az amygdalota rendszeresen szerepel a fesztiválokon és más nyilvános ünnepségeken.

Lazarakia

A lazarakia arról kapta a nevét, hogy az ortodox keresztények Lázár szombatján, a nagyhét kezdetén, Lázár feltámadására emlékező szombaton készítik. Ezen a napon minden évben lazarakia-t árulnak a mikónosi pékségekben, az utcákat és sikátorokat megtöltik finom illatok. A kézzel készített, cukorral és mazsolával megszórt kekszek, egy ember alakját formázzák. Keresztbe tett karokkal, a szemek helyén szegfűszeggel, a fején pedig koszorúval. Régebben a ház minden asszonya annyi Lázárkát készített, ahány gyermeke volt a családnak.

Mostra

Az ételt népszerűen az ouzo kísérőjeként szolgálják fel. A recept egyszerű, gyors és könnyű. A mostra egy nagyméretű árpaszeletből készül, amelyet megkennek egy evőkanál kopanisti sajttal és egy nagy, érett paradicsommal tálalják. A tetejére olívaolajat, oregánót és kapribogyót szórnak. A kopanisti sajt fűszeres ízét a paradicsom édessége ellensúlyozza, és így ízletes kombinációt alkot. 

Rafiola

A rafiolia mézzel és naranccsal sült tésztából készült édesség, melynek tetejére gyakran fahéjat szórnak. Magát a tésztát gyakran töltik tirovoliával, Mykonos egyik leghíresebb sajtjával, amely juh-, kecske- vagy vegyes tejből készül. Enyhén savanykás íze van, és a legjobb frissen fogyasztani. A szigeten a szállodák reggeli büféjében is gyakran felszolgálják. 

Babos kolbászok

A mikónosi fekete szemű babot "kafematikának" nevezik, és jól kombinálható a mikónosi kolbásszal, amely kizárólag sertéshúsból készül. Görögország más területeitől eltérően a mikónosi kolbászt nem füstölik, hanem napon pácolják és szárítják, mivel a szigeten soha nem volt sok fa, amelyet a hús füstölésére lehetett volna használni. A hagyományos mikónosi kolbász fűszernövényeket, borsot, sót és finomra vágott oregánót is tartalmaz.

Melopita

A melopita (mézes pite) egy édes pite, amelyet a hagyományos mikónosi sajtból, a tirovóliából készítenek. Az eredeti recept szerint 2 ropogós tésztalapot tekernek a tirovóliából, fahéjból és mézből álló töltelék köré. Mivel ez az egyik legnépszerűbb édesség Mykonoson, az utóbbi években fagylalt is készül a nevével.

Tiganites gries

A tiganites gries (sült palacsinta) egy egyszerű édesség, amelyet régen gyakran készítettek, hogy felhasználják a megmaradt pitatésztát. A szegényebb családok is megengedhették maguknak, mivel csak liszt, só és víz kell hozzá. A nagy méretű sült palacsintákat cukorral, fahéjjal és mézzel tálalják. Az étel 2600 éves múltra tekinthet vissza, sok görög úgy véli, hogy ez a palacsinta legkorábbi formája.

Louza

A louzát néha mükóni prosciuttóként is emlegetik. A louza kolbászt hagyományosan az éves disznóvágás után készítették. A sertés húsát 24 órán át sóba tették, majd leöblítették, megszárították, és fűszerekkel ízesítették. Majd a sertésbélbe töltött a húst 20-25 napig érlelték. Az eredmény egy különösen ízletes főtt hús lett, amelyet általában nagyon vékony szeletekben tálalnak.

Csoportos ajánlataink