Mykonos ismeretlen csodái

Mykonos ismeretlen csodái
Fedezze fel Mykonos rejtett gyöngyszemeit, amelyeket jórészt csak a helyiek ismernek!

Mykonos számos autentikus és kevéssé ismert különlegességek azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a szigetet anélkül, hogy sok pénzt költenének és elvesznének a turisták tömegében. 

Pagka piac

A Pagka ("pad" görögül) a helyi halászok és termelők piaca, amely autentikus mikóni vásárlási élményt kínál. Az eladók minden kora reggel, még a többi üzlet nyitása előtt összegyűlnek Mykonos város régi kikötőjében, hogy fogásaikat és termékeiket nagy márványlapos padokon rendezzék el. A helyiek nemcsak azért járnak oda, hogy beszerezzék a legfrissebb halakat, gyümölcsöket és zöldségeket, hanem azért is, hogy beszélgessenek és felzárkózzanak a közösségi pletykákhoz, ami élénk, pezsgő hangulatot teremt, és bepillantást enged az igazi Mykonosba.
Elhelyezkedés: Régi kikötő, Mykonos Town, Mykonos 
Nyitvatartás: Hétfőtől szombatig 7 órától 14 óráig (vasárnap zárva).

Kapari strand

A Kapari egy eldugott strand, amely nagyszerű alternatívát kínál a Mykonosra jellemző bulistrandokkal szemben. A sziget nyugati oldalán, Agios Ioannis mögött található, és korábban jól őrzött titok volt a helyiek körében. Bár már nem titok, még mindig meglehetősen csendes, tekintve, hogy sem autóval, sem busszal nem érhető el. Vigyünk magunkkal saját napernyőt, rágcsálnivalót és italt, mivel a strandon nincsenek kényelmi létesítmények. 

Baos-sziget

Agios Georgios (vagy Baos-sziget) egyike a Mykonos települést körülvevő és hozzá tartozó számos apró szigetnek. A Mykonos várostól északnyugatra fekvő szigeten mindössze néhány ház és egy Szent Györgynek szentelt kápolna található. A kápolnát George Baos, egy mükóni kalóz tiszteletére építették, aki az Orlov-felkelés idején támaszpontként használta a szigetet. A helyi legenda szerint Agios Georgios az a hely, ahová a vrikolakákat (görög vámpírokat) száműzték Mykonosról, mivel a sós víz miatt nem tudtak elmenekülni.

Cine Manto

A Mykonos város központjában található szabadtéri mozi, a Cine Manto segít életben tartani a kedvelt nyári időtöltést, amely az 1960-as évek óta a görögök kedvence: filmnézés a csillagos ég alatt. A kertet a nap bármely szakában felkereshetjük napközben kávézó működik a helyszínen.

Naplementekor foglaljunk asztalt, kóstoljuk meg a tsipourot (helyi pálinkát) és a grillezett mezedéket (meze), majd nézzünk a régi hollywoodi klasszikusokat,  kellemes jázmin és a gardénia illatban.

Elhelyezkedés: Mykonos Town, Mykonos, 846 00
Nyitvatartás: Május-december: naponta 9 órától hajnali 3 óráig.

Gioras pékség

A Gioras' egy hagyományos fatüzelésű pékség Mykonos városában. A sziget állítólag második legrégebbi épületében található a Gioras' családi vállalkozás, amely a XVIII. század óta működik. A Basoula Ignatiou sikátoron keresztül vezet az út a rusztikus, régimódi pékségbe, ahol akár egy reggelit is elkölthetünk. A ház specialitása a Freddo cappuccinó  és a finom, mandulás sütemény, a amigdaloto.

Elhelyezkedés: Agiou Efthimiou, Mykonos
Nyitvatartás: Napi 7 órától 16 óráig

Tragonisi barlangok

Tragonisi, más néven Dragonisi egyike a Mykonoszt körülvevő sok apró, lakatlan sziklás szigetnek. Mykonosztól keletre, mintegy 16 km-re található, és sok turista figyelmen kívül hagyja pedig számos barlangjával és kristálytiszta kék vizével sok ritka tengeri fajnak ad otthont. Hajóval juthatunk el a különleges kis szigetre.

Agios Panteleimonas kolostor

Agios Panteleimonas egy XVII. századi erődített kolostor Marathi faluban, Mykonos városától mintegy 3 km-re északkeletre. Bár Mykonoson rengeteg templom és kolostor található, ez a templom kiemelkedik várszerűségével és gyönyörű, fafaragásokkal díszített kórusával. Július 27-én a kolostor a névadó szentet ünnepli. Ezen a napon nagyszabású fesztivált rendeznek énekkel, tánccal, helyi ételekkel és italokkal, a görög vendégszeretet legjavát bemutatva.

Elhelyezkedés: Marathi, Mykonos, 846 00

Tirokomio Mykonou tejüzem

A Tirokomio Mykonou családi tulajdonban lévő tejüzem, amely a Mykonosra látogató gasztronómia rajongóinak egyik kedvenc célpontja. Ahogy az Ano Mera-i Palaiokastróba haladunk, láthatjuk, hogy a gyár saját szarvasmarhái legelésznek a dombokon. A Tirokomio Mykonou a Kikládok legjobb kopanistiját (fűszeres lágy sajt) készíti. Kóstoljuk meg a tirovolia sajtot is, amelyet hagyományosan a mükóni háziasszonyok készítenek.

Elhelyezkedés: Palaiokastro, Mykonos

Baritbányák

Az egykori Mykonoson az ipari tevékenység központjaként működő, mára elhagyatott baritbányák lenyűgöző, disztópikus helyszínnel szolgálnak. A Mykobar nevű vállalat az 1950-es években alapította a bányákat a sziget északkeleti részén, hogy a színtelen ásványi anyag, a barit kitermelésébe fogjon. A bányákat azonban 1980-as évek elején bezárták, de a gépeket és az épületeket hátrahagyták, hogy az erős kükládi nap alatt lassan elpusztuljanak. Az eredmény egy hátborzongató táj lett, amelyet "az Égei-tenger Csernobiljának" neveznek.

Elhelyezkedés: Kalafati, Mykonos

Portes

A Portes két hellenisztikus toronyból áll közvetlenül a Platis Gialos felett. Gyakran figyelmen kívül hagyják a turisták, pedig ezek az építmények egy nagyon régi védelmi rendszer létezéséről tanúskodnak, amely a sziget településeit védte. A Stonehenge-szerű építmény nagy gránittömbökből készült, és a mai napig szilárdan dacol az elemekkel.

Elhelyezkedés: Platis Gialos, Mykonos

Csoportos ajánlataink