Mykonos kincsei

Mykonos kincsei
A kristálytiszta vizű strandok, az éjszakai partik és fenséges ételek, italok mellett Mykonos számos felfedezni valót tartogat.

A malmok szigete

Mykonoson, akárcsak a többi Küklád-szigeteken, gyakoriak az erős szelek, amit a XVI. századtól fogtak munkába a velenceiek. A kiváló állapotú malmok egy része bezárt, de 16 a mai napig látogatható. A legnépszerűbb a Pano Mili, ahonnan csodálatos panorámában is gyönyörködhetünk. A Kato Mili, a Geronymos malom és a Boni, mint a Mykonoszi Mezőgazdasági Múzeum kiállítóhelyei, szintén látogathatóak. De akár egy kávéra, süteményre is beülhetünk egy ilyen patinás épületbe ugyanis manapság ilyen funkciókat látnak el.  

Kis Velence

A Kis Velence negyed talán a legromantikusabb hely Mykonos szigetén. Chora nyugati részén terül el és a számos régi kükládi ház adja a varázsát. De miért nevezik ezt a területet Kis Velencének? AXVII. században a kereskedők a tengerpartra építettek házaikat, akárcsak az olaszországi Velencében. Velencei stílusjegyeket is átvettek, hogy ide varázsolják az itáliai város hangulatát. A gyönyörű Alefkandra strandon eltöltött nap után a számos tengerparti kávézó, bár és taverna valamelyikében üldögélve csodálatos naplementékben gyönyörködhetünk.

Panagia Paraportiani templom

A Panagia Paraportiani egy gyönyörű, fehérre meszelt középkori templom a Kastro negyedben, Chora városának legbájosabb részén található. A Paraportiani Mykonos fontos nevezetessége és a világ egyik legtöbbet fotózott temploma. Építése a XIV. században kezdődött és egészen a XVII. századig tartott. Több stílus is rányomta a bélyegét, bizánci, népi, nyugati és hagyományos stíluselemeket is felfedezhetünk rajta.

Armenistis világítótorony

Armenistis világítótornya Agios Stefanos falu közelében, a sziget északnyugati részén áll. A 19 méter magas nyolcszögletű tornyot 1891-ben építették egy szikla szélén, és ma is működik. Armenistis régi világítótornyát a Görög Haditengerészet Hidrográfiai Hivatala működteti. Mivel messze van a fővárostól, javasoljuk, hogy az Armenistis világítótornyot egy félnapos, Chora városából induló vezetett túra keretében keressük fel. 

Delos romjai

A görög mitológia szerint Délosz Apollón és ikertestvére, Artemisz szülőhelye. Görögország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, ahol az ókori görög civilizációból származó, jól megőrzött romokat találhatunk. Deloszt fontos történelmi jelentőségének köszönhetően az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A sziget lakatlan, de hajójáratokkal elérhető Mykonos, Naxos, Paros és más Küklád-szigetekről. Nincsenek szállodák és apartmanok, így Delosra csak egynapos kirándulás keretében juthatunk el.

Matoyianni utca

A chorai Matoyianni utca a nyári hónapokban a legfelkapottabb hely Mykonoson. Rengeteg fehérre meszelt ház, szuvenír- és ékszerboltok sora várja a vásárlókat. A legtöbbjük éjfélig tart nyitva. Az egyik leghíresebb üzlet itt a Pantopoleion, egy 300 éves mikhóniai bolt, ahol bioélelmiszereket és természetes kozmetikumokat árulnak. A számos étteremnek, bárnak és éjszakai klubnak köszönhetően a Matoyianni utca egyben Mykonos éjszakai életének központja is.

Görög bor

A mediterrán éghajlat miatt Kréta, a Peloponnészosz, Rodosz, Szantorini és Mykonos ideális adottságokkal rendelkezik a szőlőtermesztéshez. Mykonos leghíresebb borai a Paraportiano fehérbor, a Veggera rose és az édes vörösbor, a Heliophilos.

Érdemes meglátogatni Mykonos borászatait is ahol, megkóstolhatjuk a helyi borokat és élvezhetjük a hagyományos mikóniai ízeket.

Csoportos ajánlataink