10 érdekes tény Jamaicáról

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási Iroda
Jamaica egy izgalmas, sokszínű ország. Ismerje meg velünk!

A Nagy-Antillák harmadik legnagyobb szigetének számító Jamaicát a legtöbben a kókuszdióval, a rummal és a reggea zenével azonosítják, azonban ennél sokkal többet tud nyújtani. Ismerje meg velünk a legizgalmasabb tudnivalókat erről a karibi gyöngyszemről.

1. Egykor spanyol nyelvű ország volt

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási Iroda
Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási Iroda

Ez az egyik kevésbé ismert jamaicai tény, mivel a jelenlegi közös nyelv az angol. Jamaicát 1509 és 1655 között a spanyolok uralták. Az ország számos városának a mai napig spanyol neve van és a szigeten számos olyan épület is található, amelyet a spanyolok építettek.

2. A jamaicai zászló

Az ország zászlaja azután jött létre, hogy függetlenné vált Nagy-Britanniától. Jamaica egyik érdekessége, hogy zászlaját egy nemzeti zászlótervezési versenyen pályáztatták meg. A zászló színei a sárga, a zöld és a fekete. A sárga a jamaicai napfény természetes szépségét, a zöld a reményt és a mezőgazdaságot, a fekete pedig a jamaicai nép kreativitását és erejét jelképezi. A jamaicaiak nagyon nagyra tartják zászlójukat, és nagyon büszkék rá.

3. Jamaicai függetlenség

Jamaica volt az első karibi ország, amely 1962-ben elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától, bár Jamaica továbbra is a Brit Nemzetközösség része. Jamaica eredeti népe valójában taino származású volt, és súlyos betegségektől és rabszolgaságtól szenvedtek az őslakosok. A XIX. században Spanyolországból és Nagy-Britanniából felszabadított rabszolgákat engedtek Jamaicára, és közülük sokan a sziget első telepeseivé váltak.

4. A kalózok története

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási Iroda Port Royal rendelkezik az egyik leggazdagabb kalóztörténelemmel, és egykor még a világ legveszélyesebb városainak listáján is szerepelt. A mondák szerint a legendás Henry Morgan és kalóztársai lakták. A kikötőt többször sújtották természeti csapások: 1692-ben cunami sújtotta, majd 1907-ben ismét szökőárral kellett szembenéznie, napjainkra azonban megerősítették a természeti kihívások ellen.

5. Jamaica a rasztafarianizmus hazája

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási IrodaA rasztafári mozgalom az 1930-as években indult Jamaicában, miután Ras Tafari Makonnen-t Etiópia négusává azaz királyává koronázták. Ez az egyik legfontosabb dolog, amiről Jamaica ismert. Ez a mozgalom ma az egyik legnépszerűbb vallás az országban, és nagy szerepet játszott a jamaicai kultúra gyökereinek kialakulásában.

6. Jamaica multikulturális

Annak ellenére, hogy a szigeten élő emberek jelentős része afrikai származású, Jamaica még mindig nagyfokú kulturális sokszínűséget őriz. Az ország lakossága körülbelül 3 millió fő, amely európai, kínai, kelet-indiai és afrikai származású emberekből áll.

7. Itt termesztik a világ egyik leghíresebb kávéját

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási Iroda Jamaica az éghajlata, földrajzi helyzete és geológiája miatt együttesen a világ egyik legideálisabb kávétermesztő helyszíne. 1725-ben Sir Nicholas Lawes Martinique-ról vitte a kávécserjéket Jamaicába, amelyeket saját maga telepített. A Blue Mountain hegység a főváros, Kingston mögött magasodik, ahol a világ egyik legfinomabb kávéját termesztik.

8. Éljen Jamaica bob csapata

Talán nem a jeges bob pálya az első, ami eszünkbe jut Jamaica kapcsán, azonban az 1988-as téli olimpián rendhagyó történet bontakozott ki. Ezt a történetet dolgozza fel az ikonikussá vált Jég Veled című film is. Jamaica volt az első trópusi ország, mely részt vett téli olimpián és bár utolsó helyezést értek el, arra mindenkit megtanítottak, hogy a látszólag lehetetlennek tűnő dolgokhoz is legyen bátorságunk.

9. Szeretik az áfonyát

Az egyik jamaicai érdekesség, amire talán nem is számítanánk, hogy mennyire szeretik az áfonyát. Valójában Jamaica a legnagyobb áfonya fogyasztó a világon egy főre vetítve. Ez a gyümölcs azonban nem terem meg az országban, így tonnaszámra importálják a trópusi országban.

10. Gyakoriak az iker terhességek

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási IrodaJamaicába látogatva úgy érezhetjük, hogy sok ember nagyon hasonlít egymásra. Ez azonban nem csak érzéki csalódás, hiszen az országban nagyon gyakoriak az ikerterhességek.

Csoportos ajánlataink