Ålesund, Norvégia art nouveau ékköve

Alesund, Norvégia art nouveau ékköve - OTP Travel utazási Iroda
Ålesund gyökerei legalább egy évezredre, a vikingek idejére nyúlnak vissza.

A Geirangerfjord bejáratánál fekvő Ålesund olyan akár egy tündérmese helyszíne. Készüljünk fel Norvégia legismertebb városának természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésére. Ålesund Norvégia halászati fővárosa, a legnagyobb exportőrje a szárított tőkehalnak.

Fedezzük fel a szecessziós házakat

Alesund, Norvégia art nouveau ékköve - OTP Travel utazási Iroda Ålesund legszélesebb körben egyedülálló szecessziós építészetéről ismert, mely valójában egy, a várost sújtó súlyos katasztrófa eredménye. 1904-ben egy pusztító tűzvészben elpusztult Ålesund nagyobbik része. A 16 órán át tartó tűzvész során több mint 850 ház égett porig, és tízezer ember vesztette el otthonát. Kiváló előrelátással úgy döntöttek, hogy a várost teljesen újjáépítik a szecesszióban, az akkori divatos stílusban. Ennek a szépségnek a nagy része megmaradt. Ha a város felfedezése közben felpillantunk, elvarázsolnak a szecesszióra jellemző kerek tornyok, kanyargós vonalak és formák. A speciális szecessziós túrákon többet is megtudhatunk Ålesundról és a kultúrájáról vagy akár kajakba is pattanhatunk, hogy a vízről fedezzük fel Ålesund elegáns városát.

Alesund, Norvégia art nouveau ékköve - OTP Travel utazási IrodaÅlesundban mindenből van egy kicsi, természet, történelem és építészet egyaránt. A festői kikötő mellett található a Holmbua nevezetessége. Ez az 1861-ben épült raktárépület megmenekült a nagy tűzvész elől, és ma az Ålesund Múzeum halászati kiállításainak ad otthont. Látogassuk meg az izgalmas kiállításokat, és tudjunk meg többet szárított tőkehal és más haltermékek előállításáról.

A Geiranger-fjord - a fjordok  celebje - OTP Travel utazási Iroda
Ha szeretjük a jó kilátást, akkor kihagyhatatlan egy kirándulás a város közepén található Aksla-hegyre. Sétáljunk fel a 418 lépcsőfokot a csúcsra, cserébe felejthetetlen panoráma lesz a jutalmunk. Az Ålesundban található szecessziós központ a város egyedülálló építészeti múltját dokumentálja. Ismerjük meg a lenyűgöző történelmet, amely visszavezet az 1904-es tűzvészig. Tegyünk egy sétát a "Hattyúpatika" néven ismert épület számos helyiségében, és hagyjuk, hogy elkápráztassa érzékeinket az autentikus berendezés szépsége.

Ålesund történelme - vallási központ és gazdag halászpartok

Régészeti leletek bizonyítják, hogy a mai város területén mintegy 9000 éve élnek emberek. Az Ålesund név azonban Snorri Sturluson királyi mondáiban jelent meg először. Az 1100-as évek közepén a középkori Borgund piacközpont volt Sunnmøre első városa, illetve a legnagyobb vallási központ is Bergen és Nidaros között. Ålesund kikötője és a gazdag halászpartoktól és tengeri utaktól való rövid távolsága fontos feltétele volt a város növekedésének. Az első kereskedők az 1500-as években telepedtek le a partok mentén. A következő kétszáz év alatt egy kis tengeri kikötő fejlődött ki, és napjainkban Ålesundnak körülbelül 46 000 lakosa van.

Csoportos ajánlataink