Isafjordur, Izland ékköve

Ocho Rios - Jamaica ütőere - OTP Travel utazási Iroda
Ismerje meg Isafjordur-t, ahol állandó lakhelye van a nyugodt időjárásnak!

Isafjordur egy város Izland északnyugati részén, az izlandi Nyugati fjordok legnagyobb települése. A régió fővárosának tekintik, és a kereskedelem, a kereskedelem, a halászat és az idegenforgalom központja.

Isafjordur története

Isafjordur, Izland ékköve - OTP Travel utazási Iroda
Isafjordur, Izland ékköve - OTP Travel utazási Iroda

Az izlandi településkönyv szerint Skutulsfjörður fjordba először a IX. században telepedett le egy Helgi Magri Hrólfsson nevű férfi. A XVI. század körül Isafjordur gyorsan növekedett, mivel kereskedőállomássá vált. A város 1786-ban kapott városi rangot. Ísafjörðurban található Izland legrégebbi, 1734-ben épült háza. A területen található az ország régi favázas házainak gyűjteménye is, amelyeket a XVIII. században külföldi kereskedők építettek. Ezek egyike a Tjöruhús, amely ma egy tengeri herkentyűs étterem, egy másik pedig a Turnhús, amely ma egy tengeri múzeum. Isafjordur történelme során Izland egyik legnagyobb halászterülete volt. Több tényező - a halászat korlátozása az 1980-as években, a halállomány csökkenése és a nagyobb reykjavíki halászatok monopolhelyzete - a város lakosságának jelentős csökkenéséhez vezetett. Az elmúlt években az idegenforgalmi ágazat ismét munkahelyeket teremtett a városban és gazdasági fellendülést hozott a város számára. A Nyugati fjordok és Isafjordur éghajlata tundrai, a szubarktikummal határos, ami azt jelenti, hogy a telek hidegek, a nyarak pedig hűvösek. Mivel Isafjordur egy meredek hegyekkel körülvett fjordban fekszik, a téli napforduló idején a nap sugarai hetekig nem érik el a várost.

Élővilága

Isafjordur, Izland ékköve - OTP Travel utazási Iroda A Nyugati fjordok gazdag madárvilággal rendelkeznek, és ez alól Isafjordur sem kivétel; számos különleges faj megfigyelhető a városból induló túraútvonalakon. Ha ilyen túrákon járunk, érdemes nyitott szemmel kémlelni a tájat, hogy sarki rókákat, vagy az óceánban fókákat vagy bálnát lássunk. Mivel a várost meredek hegyek veszik körül, a kora reggeli és késő délutáni órákban általában nincs szél, ami kellemes változás ahhoz képest, hogy Izland általában nagyon szeles. A helyieknek van egy mondásuk, miszerint Isafjordurban állandó lakhelye van a nyugodt időjárásnak!

Óváros

Isafjordur, Izland ékköve - OTP Travel utazási Iroda Bár Isafjordur szigetének mindössze 2600 lakosa van, a belvárosában vegyesen találunk üzleteket, múzeumokat és helyi éttermeket, amelyeket felfedezhetünk. Sétáljunk végig a festői utcákon, ahol gyakoriak a művészeti kiállítások, térjünk be egy pékségbe, és rendeljünk egy Kringle-t, azaz helyi süteménykülönlegességet, vagy fényképezzük le az óváros XVIII. századi, bájos faépületeit.

Dynjandi vízesések

Isafjordur, Izland ékköve - OTP Travel utazási Iroda A Nyugati fjordok ékköveként ismert Dynjandi vízesések méltán érdemlik ki „mennydörgő” nevüket. Ezen a látványos helyen megcsodálhatunk egy több mint 99 méter magasból lezúduló vízesést is. Éljük át a vízesések izgalmát lentről, vagy induljunk el egy túrára a Dynjandi csúcsára, ahol a csúcsra vezető úton hét különböző vízesést fedezhetünk fel.

Hornstrandir Természetvédelmi Terület

Isafjordur, Izland ékköve - OTP Travel utazási IrodaSzálljunk fel egy kompra, és induljunk el Hornstrandirba, egy látványos természetvédelmi területre, ahol fagyott tundra, gleccserek és zöld dombok tarkítják a tájat. A Hornstrandirba tett kirándulás során túrázhatunk, kajakozhatunk, madarakat figyelhetünk meg.

Csoportos ajánlataink