4 kihagyhatatlan norvég fjord

4 kihagyhatatlan norvég fjord - OTP Travel utazási Iroda
Norvégia legnépszerűbb látnivalói a fjordok, amiket a természet igazi műalkotásai között tartanak számon. 

Norvégia partvonala egyedi módon csipkézett látványt nyújt madártávlatból. Az öblök, azaz fjordok messzire benyúlnak a szárazföldbe, meredek sziklafalak határolják őket, impozáns látványuk teljesen magával ragadja az embert. A fjordokról talán nem mindenki tudja, hogy nem a folyó víz, hanem a jég azaz a gleccser marta ki őket. Igen mélyek, így a hatalmas óceánjáró hajók is könnyedén behajózhatnak közéjük. Érdekesség, hogy a fjord szó egy viking kifejezésből ered, melynek találó jelentése „ahol átutazol”.

Geiranger

4 kihagyhatatlan norvég fjord - OTP Travel utazási Iroda
4 kihagyhatatlan norvég fjord - OTP Travel utazási Iroda

A fjordok celebjeként is emlegetett fjord minden utazó bakancslistáján szerepel, mely nem véletlen. A környéken lenyűgöző vízesések zúdulnak le a meredek hegyoldalakon. A híres vízesések, a De syv sostrene - Hét nővér, a Friaren - A kérő és a Brudesloret - A menyasszonyi fátyol, pehelykönnyű ködben zubognak le a fjordok oldalán, miközben a szivárvány színeinek véget nem érő látványát nyújtják. A táj szépségének megcsodálása mellett számos lehetőség kínálkozik túrázásra és egyéb szabadtéri szórakozásra.

Hjørundfjord

4 kihagyhatatlan norvég fjord - OTP Travel utazási Iroda A gyönyörű Hjørundfjord lélegzetelállító látványt tár az utazó elé, ahogyan 35 kilométer hosszan vág bele a Sunnmøre Alpok hatalmas hegyvonulatába. A gleccserek sokasága, az alpesi gazdaságok és a kis falvak, mint Sæbø, Trandal, Øye és Standal, egyedülálló képet festenek a fjordok életéről. A környék az aktív kikapcsolódás fellegvára, meghódíthatjuk az egyik hegycsúcsot, vagy kerékpárra pattanhatunk, hogy felfedezzük a környék legszebb részeit, esetleg vízre is szállhatunk és kajakokból készíthetjük el a legizgalmasabb fotókat a fjordokról.

Åkrafjord

Az Åkrafjorden egy 32 kilométer hosszú fjord legnagyobb mélysége 650 méter. A fjord a Folgefonna Nemzeti Park déli részén folyik és a hatalmas Folgefonna-gleccsert vezeti le. A fjord ezután délnyugat felé halad, mielőtt Utåker falu közelében a Skånevikfjordenbe torkollik. A Langfossen vízesés a fjord déli oldalán, Fjærától nyugatra fut le a meredek sziklákon. A Langfossen tavasszal a leglátványosabb, amikor a melegebb időjárás hatására a hó olvadásba kezd és bőséges vízhozamot eredményez.

A Geiranger-fjord - a fjordok  celebje - OTP Travel utazási Iroda

A hegyoldalak meredekek, és sok helyen a fjord fölé magasodnak, de vannak nyílt szakaszok is, falvakkal, gyümölcsösökkel tarkított tanyákkal és lenyűgöző panorámával, mint például a Folgefonna-gleccser. Az Åkrafjord mentén élők többsége a déli oldalon lakik. Az északi oldalon még mindig van néhány lakott tanya, annak ellenére, hogy nem vezet oda kiépített út és sok elhagyott tanyaközpont is tanúskodik arról, hogy egykoron milyen élet és gazdaságok virágoztak a fjordon.

Lysefjord – Fény-fjord

4 kihagyhatatlan norvég fjord - OTP Travel utazási Iroda A Lysefjord jelentése Fény-fjord, és úgy tartják, hogy nevét a világos színű gránitszikláiról kapta. A Preikestolen azaz A szószék sziklája 604 méterrel magasodik a Lysefjord fölé, az oda vezető túra Norvégia egyik leghíresebb hegyi túrája. A Preikestolen iránt nagy az érdeklődés, évente több mint 300 000 természetkedvelő túrázó keresi fel a híres sziklaalakzatot. A nyolc kilométeres túra a Preikestolen Fjellstue nevű hegyi szálláshelyről indul és összesen 4 órát vesz igénybe a közepes nehézségű túra. A túrázáshoz megfelelő felszerelés szükséges.

4 kihagyhatatlan norvég fjord - OTP Travel utazási Iroda A fjord másik ikonikus nevezetessége a Kjerag-szikla, mely egy meredek hasadékba szorult óriási kőtömb. Az 1100 méter magas Kjerag-hegy szinte függőleges magasodik a fjord felett. A hegy tetejére vezető út gyönyörű tájon visz keresztül, ám csak a tapasztaltabb természetjáróknak való, az utolsó szakaszon a függőleges sziklafal mentén láncokba kapaszkodva húzzák fel magukat a kalandorok.

Csoportos ajánlataink